Nätauktioner för dummies

  1. Kolla runt på Auktionstipset tills du hittar något du vill köpa. Klicka på bilden för att få se en större version.
  2. Klicka på bilden igen för att komma vidare till sidan där själva auktionen äger rum. Observera att du vid det här steget lämnar Auktionstipset och bör läsa igenom information och auktionsregler på sidan du hamnat på. Auktionstipset lägger dock endast upp objekt från sidor vi betraktar som 100% seriösa.
  3. På auktionssidan hittar du fler bilder och en mer detaljerad beskrivning av objektet. Läs igenom och studera bilderna noggrant efter eventuella skador och så vidare. Auktionsföremål är generellt sett inte nya utan framstår med bruksspår av varierande grad.
  4. För att kunna bjuda på auktionsvaror behöver du registrera dig hos auktionsfirman i fråga. Det innebär att du fyller i namn, postadress, mailadress. Du kan självklart registrera dig utan att handla något. När du har skapat en profil kan du även favoritmarkera föremål, hålla koll på slutdatum och så vidare.
  5. Nu kan du vara med och bjuda i auktioner. Du bjuder genom att skriva in den summa pengar du är villig betala i rutan där det står att man ska göra det. Tänk här på att vissa kostnader tillkommer, så som frakt, klubbslagsavgift och auktionshusets provision. Endast auktionsfirman Lauritz visar totalbeloppet som du får godkänna innan du lägger ditt bud. Hos de andra auktionshusen tillkommer alla extra kostnader efteråt, på slutfakturan när du vunnit en auktion. Det rör sig ofta om åtminstone 25-30% påslag, exklusive eventuella fraktkostnader. Det är bra att redan innan du börjar bjuda bestämma dig för vad ditt totala maxpris är och sedan komma ihåg alla tillkommande omkostnader när du bjuder. Ditt maxbud bör alltså vara den totala summa du är beredd att betala minus tillkommande avgifter och kostnader.
  6. Om du väljer att lägga ditt maxbud direkt så sköter auktionsfirman sedan budgivningen åt dig och priset höjs med små, fasta intervaller. Priset höjs bara så länge det är budgivning mellan två eller flera parter. Om ingen annan bjuder över dig vid ett visst belopp så stannar slutpriset där och du behöver inte betala mer än så. Därav namnet maxbud. Om någon däremot bjuder över ditt maxbud förlorar du förstås budgivningen.
  7. Många auktioner har ett utropspris. Det är en prisnivå auktionsfirman tycker att budgivningen är rimlig att starta på. Men ofta kan du ändå lägga ett lägre bud (300 kr är generellt lägst) och har du tur kan föremålet bli ditt trots att auktionsfirman hade räknat med/hoppats på mer. Men en del föremål har även ett bevakningspris. Det betyder att om det priset inte uppnås så kommer varan inte att säljas. Detta är en garanti för säljaren för att föremålet inte ska slumpas iväg långt under dess värde.
  8. Vinner du en vara så kommer du få mail av auktionshuset med information om hur du betalar och beställer ev frakt. Auktionshusen är ofta hjälpsamma om man har frågor. (Även om du blir överbjuden får du ett mail av auktionsfirman men tänk på att om du blir överbjuden kort innan auktionens sluttid kanske du inte hinner se mailet i tid för att höja ditt bud). OBS! Om budgivning sker i sista sekunden kan auktionen förlängas med några minuter!
  9. När du betalat din vinst och ev frakt så är det bara hämta upp objektet på angiven plats (om du köpt det lokalt i staden du bor) eller invänta en postavi eller ett mail som berättar att föremålet dykt upp i din stad. (Oftast kan även hemkörning beställas mot en högre avgift).
  10. Här är några extra supertips:
    • När du läser igenom ett auktionshus villkor och bestämmelser så notera också deras ångervillkor. Bara Lauritz har två veckors ångerrätt och med näthandel kan man inte alltid lita på att vanliga konsumentlagar gäller.
    • Många bud läggs i sista sekunden så om du vill vara säker på att vinna en auktion bör du sätta ett alarm så att du kan gå in och hålla koll på auktionen de sista minuterna.
    • Det kan också vara värt att vänta med att lägga ditt bud tills det är kort tid kvar om du är rädd att trissa upp priset genom att visa ditt intresse för tidigt. (Detta är en populär strategi men motsatsen kan förstås också gälla: lägg ett bud tidigt och skräm kanske bort någon spekulant).
    • Vinner du något du hittat via Auktionstipset blir vi jätteglada om du lägger upp objektet på instagram och markerar @auktionstipset samt gärna taggar posten med #auktionstipsad också.

Läs även tidningen Antik & Auktions granskning och prisjämförelse över de 12 största svenska auktionshusen.

Lycka till nu! Och rycks med lagom.